Pagina 1 van 2

Kitesurf - kites

Kite kopen - professioneel advies bij de aanschaf van jouw nieuwe kite!

Bij Shaka online bestel je gemakkelijk en snel jouw nieuwe kite! Wij hebben alleen de beste merken kites van hoogwaardige kwaliteit. Onze kite merken zijn Duotone, Airush, Eleveight, Cabrinha, F-One, North Kiteboarding, Naish en Gaastra. Wil jij een nieuwe kite kopen? Dan ben je bij Shaka online dus aan het goede adres! Wij hebben kites voor beginnende kitesurfers tot ervaren freeride, freestyle en wave kitesurfers. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze kitesurf shop in Scheveningen. Daar helpen wij je graag persoonlijk met het kiezen van jouw nieuwe kite. 

Twee belangrijke vragen voor de aanschaf van je nieuwe kite zijn:

 • Welke type kite wil je varen?
 • Welke maat kite wil je varen?

 

Welk type kite moet ik varen?

Er zijn een aantal verschillende type kites voor verschillende type kitesurfers. Bij Shaka kitesurfing zijn de volgende type kites verkrijgbaar:

 • Freeride kite
 • Freestyle kite
 • Big Air kite
 • Wave kite
 • Foil kite

De meeste kites zijn veelzijdig en breed inzetbaar. Ze zijn echter wel ontworpen en ontwikkeld voor een specifiek type kitesurfer.

Freeride kite

De freeride kite is een echte all round kite. De freeride kite heeft een een grote windrange, zijn stabiel in de lucht, varen gemakkelijk upwind. Ben jij een beginnende kitesurfer? Dan adviseren wij jou een om een freeride kite te kopen. Dit betekent niet dat dit type kite niet voor gevorderde kitesurfers is. De freeride kites zijn voor elk niveau! Wil jij een freeride kite kopen? Onze meest verkocht freeride kite is de Duotone Evo.

Freestyle kite

Wil jij graag een kite met veel explosiviteit en power om jouw freestyle tricks te verbeteren? Dan moet je een freestyle kite kopen met haar kenmerkende C-shape. Deze kites zijn direct en reageren super snel. Dat is wat je nodig hebt voor jouw kiteloops en unhooked tricks! Wil jij een freestyle kite kopen? Onze meest verkochte freestyle kite is de Duotone Vegas.

Big Air kite

Ride hard & go big! Voor vele mensen is dit wat ze willen, zo hoog mogelijk springen! Wil jij dit ook? Dan zoek jij een kite die veel power genereert en een grote hangtime heeft. De big air kite is wat je zoekt! Wil jij een big air kite kopen? Onze meest verkocht big air kite is de Duotone Rebel.

Wave kite

Ben jij een wave kitesurfer of wil je hiermee gaan starten? Dan zijn er ook speciale kites ontwikkeld voor het kitesurfen in de golven. Deze wave kites hebben als eigenschap dat ze stabiel met je mee vliegen of 'driften' als jij bezig bent met je top en bottom turns in de golf. Wil jij een wave kite kopen? Onze meest verkochte wave kites zijn de Duotone Neo en de Airush Wave.

Foil kite

De nieuwste kite op de markt is de foil kite. Deze is ontwikkeld voor light wind condities en komt het beste tot zijn recht als er niet zoveel wind staat. Bij de foil kite wordt er gebruik gemaakt van de allerlichtste materialen om te kunnen kiten met minder dan 10 knopen! Wil jij een foil kite kopen? Onze meest verkochte foil kite zijn de Duotone Mono en de Airush Ultra.

Wil jij een kite kopen? Maar heb je nog een vraag? Neem dan gerust even contact op met ons of kom langs in onze kitesurf shop in Scheveningen!

 

Welke maat kite moet ik varen?

Een andere belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: welke maat kite moet ik varen? Een kite maat wordt weergegeven in vierkante meters (m2). Er zijn kites van 4m2 tot wel 20m2. Met weinig wind vaar je met een grote kite en met veel wind vaar je met een kleine kite. Om tot de juiste kite maat te komen, is de volgende vraag ook goed om je af te vragen: met welke windsnelheid wil je gaan kitesurfen? De meeste kitesurfers varen tussen de 15 en 25 knopen. Dit is een matige tot vrij krachtige wind. Als je weet met welke windsnelheid je wilt kitesurfen, dan kun je je maat kite ook bepalen. Elke kite heeft namelijk een zogenoemde 'windrange'. Een aantal andere factoren die een rol spelen bij je kite maat zijn je ervaring, lichaamsgewicht en board keuze (twin-tip, wave, hydrofoil).

Windrange

Elke kite heeft een eigen windrange, dit is een bepaald bereik van de wind waarmee je kunt kitesurfen. Deze windrange geeft geeft dus aan vanaf welke windsnelheid je kunt kitesurfen met de kite. De minimum windrange van de kite, wordt ook aangeduid als de 'low-end' van de kite. Als je in dit bereik komt sta je 'under-powered'. De maximum windsnelheid waarmee je kan kitesurfen wordt de 'high-end' van de kite genoemd. Als je in dit bereik komt sta je 'over-powered'.

Zo kun je bijvoorbeeld met onze Duotone Evo 9m2 kitesurfen van 15 knopen tot en met 33 knopen. Deze freeride kite heeft een grote windrange en is goed voor beginnende en gevorderde kitesurfers.

Veel kitesurfers kopen ook een tweede maat kite erbij. Daarmee vergroot je jouw windrange aanzienlijk en kun je vaker kitesurfen! Heb jij een 9m2 kite? Dan is het gebruiken om een kite van 2 tot 3 maten groter erbij te kopen. Met een 9m2 en een 12m2 heb je een zeer goede combinatie voor matige wind tot vrij krachtige wind. Wil jij op een gegeven moment met krachtige wind gaan kitesurfen? Dan kun je er ook nog een 7m2 kite kopen. 

Windsnelheid omrekenen: van Beaufort naar knopen

Windsnelheid wordt in Nederland vaak vermeld in Beaufort, knopen en km/uur. Hieronder vind je een omreken tabel van deze windsnelheden en vanaf wanneer je kunt gaan kitesurfen.

Beaufort Knopen Km/uur Benaming KNMI Met welke kite maat kan ik kitesurfen?*
0 0-1 0-1 Windstil Geen wind
1 1-3 1-5 Zwak Te weinig wind
2 4-6 6-11 Zwak Te weinig wind
3 7-10 12-19 Matig Met een 14+ m2 kite
4 11-16 20-28 Matig Met een 12-14m2 kite
5 17-21 29-38 Vrij krachtig Met een 10-12m2 kite
6 22-27 39-49 Krachtig Met een 8-10m2 kite
7 28-33 50-61 Hard Met een 6-8m2 kite
8 34-40 62-74 Stormachtig Met een 4-6m2 kite
9 41-47 75-88 Storm Te veel wind, alleen voor pro's
10 48-55 89-102 Zware storm Te veel wind, no go
11 56-63 103-117 Zeer zware storm Te veel wind, no go
12 64+ 118+ Orkaan Te veel wind, no go

*dit is een op basis van een persoon van +/- 80 kilogram met kitesurf ervaring op een twin-tip kiteboard.

 

Welke shape kites zijn er?

De afgelopen jaren zijn er verschillende soorten shapes (vormen) kites op de markt gekomen. De meest voorkomende shapes zijn:

 • Hybride kite
 • Delta kite
 • C-kite
 • Bow kite

Hybride kite

 • Shape: combinatie van een C-kite en bow kite
 • Style: freeride & freestyle

De hybride kite is een samenstelling van de C-kite en bow kite, het beste van twee werelden. De hybride kite is momenteel zeer populair vanwege haar allround eigenschappen en brede inzetbaarheid. Hybride kites hebben een goede windrange, reageren direct en zijn stabiel. Met deze kites kun je goed upwind varen, je eerste sprongen maken en ook kiteloops trekken.

Delta kite

 • Shape: combinatie van hybride kite en bow kite
 • Style: freeride, big air, race & wave

Delta Kites zijn meer freeride georiënteerd. Deze shape heeft een grote windrange en is gemakkelijk te relaunchen. Een Delta kite is vergevingsgezind en iets minder direct dan de hybride kite en C-kite. Ze worden daarom ook gebruikt door een brede groep kitesurfers. Van beginnende kitesurfers tot ervaren freeriders, big air specialisten en wave kitesurfers.

C-kite

 • Shape: 'C' vorm met lange vierkante tips
 • Style: freestyle en big air

De C-kite wordt gekenmerkt door haar C-shape. Deze kites genereren veel power en lift. Ze zijn goed voor 'unhooked' tricks en kiteloops. De C-kite biedt een high-performance in een smallere windrange, het is dus een echte freestyle specialist. Deze shape heeft minder effectieve oppervlakte in de wind, door haar lange en vierkante tips, daarom surf je deze vaak een maatje groter. Voor de beginnede kitesurfer is deze kite niet geschikt, door de beperkte windrange en het relaunchen gaat een stuk lastiger bij deze kites. Als je een echte freestyle kite wilt, dan ben je opzoek naar een C-kite! 

Bow kite

 • Shape: Boog vorm
 • Style: Freeride, big air & race

De bow kite heeft de vorm van een boog. Deze kites gaan gemakkelijk upwind en kun je goed relaunchen uit het water. Dit betekent dat deze shape zeer geschikt is voor beginnende kitesurfer. Ook ervaren kitesurfers varen met een bow kite. Je ziet deze shape terug bij big air specialisten en racers. Voor het bereik freestyle is deze kite niet geschikt. 

Heb jij naast een nieuwe kite ook nog een kitebar nodig of een kiteboard? Kijk dan ook zeker even bij onze kitesurf barren en onze kiteboards!

Lees meer
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »