Wetsuit artikelen

Wetsuits

Wat doet een wetsuit?
Een wetsuit houdt je warm in het water. Er komt eigenlijk een heel dun laagje weer in het wetsuit terecht en dat laagje water warmt dan vrij snel op omdat het tussen je lichaam en het wetsuit in zit. Dit geeft dus een zeer goed isolatie. Vandaar de naam wetsuit. Het materiaal van een wetsuit heet neopreen. Neopreen is 1005 winddicht en waterdicht. Het voordeel hiervan is dat de elementen buiten jou geen invloed meer hebben op jou lichaamstemperatuur.  Het is dus erg belangrijk dat een wetsuit goed past en overal goed aansluit. Dit zorgt ervoor dat er wel wat water in komt maar zo min mogelijk. 

Waar moet ik op letten?
Het aller belangrijkste is dat een wetsuit goed om je lichaam zit en dus perfect past. Het moet echt als je tweede huid aanvoelen. Een wetsuit voelt dus altijd strak aan maar je zult dan moeten indenken dat een wetsuit ongeveer 15% flexibeler wordt als het neopreen nat is. In princiepe voel je zelf wel of een wetsuit bij je past of niet. 

Verschillende ritsen: Op de rug, borst of helemaal geen rits. 
Dat er veel verschillende modellen en kleuren zijn weten wij. Soms maakt dit de keuze niet makkelijker. Het aller grootste verschil zit hem in de rits. Sommige wetsuits hebben een schuine rits op de borst of een rechte rits op de borst. Dan heb je ook de variant met de rits op de rug. Om heel simpel het grote verschil uit te leggen zul je merken dat je met een rits op de borst meer bewegingsvrijheid hebt en dat de nek van het pak hoger afsluit. Voelt vaak iets strakker aan dan je gewend bent maar hier wen je vanzelf aan. Het voordeel van een rits op de borst is dat er vele malen minder water in komt dan bij een wetsuit met een rits op de rug. 

Levensduur van een wetsuit
De levensduur van een wetsuit hangt in eerste instantie af van hoe vaak je hem gebruikt. Of je nou 1x per week gaat of een paar keer per maand of misschien wel echt zo veel mogelijk. 

Alles hangt af van hoe goed je je wetsuit onderhoud. Je wetsuit onderhouden is heel eenvoudig. Afspoelen met zoet water, niet te drogen hangen in de zon of op een hanger want dan dunnen de schouderpanelen te snel uit. Daarnaast is het erg aan te bevelen om hem regelmatig te wassen met een speciale wetsuit shampoo. Deze shampoo zorgt ervoor dat het neopreen flixibel en mooi blijft. Verder dood het bacteriën die in je pak leven en het gaat de stank tegen.  

Wetsuit dikte
De warmte van een wetsuit wordt bepaald door de dikte van het neopreen en het materiaal aan de binnenzijde van het wetsuit. In de zomer draag je een wetsuit met een dikte van 3/2 mm of 4/3 mm. Dan draag je in de winter een wetsuit van 5/3mm of misschien wel dikker. Het eerste getal van de dikte aanduiding staat voor de dikte van de torso en benen en het tweede getal voor de dikte van de armen. Verder zit er veel verschil aan de binnenkant van je wetsuit. Wetsuits waar aan de binnenkant wol zit of ander extra isolerend materiaal zijn dus warmer en vaak ook iets hoger in prijs. 

Als je vragen hebt laat je dan goed adviseren over wetsuit en verschillende modellen. Bij Shaka vindt je een enorme keus aan wetsuits en merken en pasvormen. Wij voeren de bekende grote merken als Ripcurl, Mystic, Ion, Brunotti, NP en prolimit.

 

 

 

Lees meer
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »